Socrates in Pain - HaDivadlo |HaDivadlo
Logo HaDivadlo

Scéna progresivní dramaturgie
Sezona 50: Obzory

Socrates in Pain

Data představení

27. dubna    19.30
Premiéra
29. dubna    19.30
Autorský úvod
30. dubna    17.30
beseda Dřívější začátek

„Obžaloba tvrdí, že kazím mládež. Chci vám ukázat, kde vznikly ty pomluvy!“ 

Tragédie zpracovávající téma vztahu učitele a žáka na půdorysu Obrany Sókrata. Ten v Platónově textu před soudem bojuje o vlastní život. Žalobci jsou jeho studenti. Obhájci jsou jeho studenti. 

Příběhy o žácích, kteří se vzepřeli svým učitelům, najdeme napříč dějinami. Sporům dotýkajících se témat hierarchie, distribuce moci i samotné podoby současného vzdělávání se v posledních letech vyhla málokterá z českých univerzit. Přestože vedly k různým vyústěním, jedno měly společné. Vstoupily do životů lidí na univerzitách i do veřejného prostoru, ve kterém akcentovaly téma mezigeneračního porozumění.

„Už je čas, abychom odešli, já na smrt, vy k životu. Kdo z nás jde k lepší věci, není známo nikomu.“ 

V dialogu s Obranou Sókrata a herci HaDivadla vznikne autorská inscenace mapující dynamický vztah učitelů a žáků. Kdo vlastně potřebuje ochranu – učitel, nebo žáci? Co všechno se od sebe navzájem můžeme naučit? Co nám brání ve vzájemném pochopení? Kdy máme moc a kdy ji zneužíváme? Kdy se stáváme tyranem? A je tyranie někdy na místě?

Sezona 50: Obzory

Premiéra
27. dubna 2025
Cena
440/320 Kč
Režie
Anna Klimešová
Dramaturgie
Petr Erbes a Boris Jedinák
Scénografie
Klára Fleková


Děkujeme za podporu a spolupráci

HaDivadlo, scéna Centra experimentálního divadla, příspěvkové organizace — Alfa pasáž, Poštovská 8d, 602 00 Brno — info@hadivadlo.cz, +420 530 330 869 — Pokladna otevřena pondělí–pátek od 10.00 do 18.00 a vždy také jednu hodinu před začátkem představení.

Statutární město Brno finančně podporuje Centrum experimentálního divadla, příspěvkovou organizaci. — Projekty vznikají za finanční podpory Jihomoravského kraje. — Inscenace se uskutečňují za finanční podpory MK ČR. Vstupenky online na GoOut.cz. — Znáte naši facebookovou skupinu HaDi friends?