(Czech) Noc tribádek - HaDivadlo |HaDivadlo
Logo HaDivadlo

Progressive Dramaturgy Theatre
Season 49: The End of Illusions

(Czech) Noc tribádek

Dates

16 November    19.30
First performance
19 November    19.30
Authorial introduction
20 November    17.30
discussion Early start

(Czech) Rok 1889. Jedna noc v kodaňském Divadle Dagmar. Nejznámější misogyn dějin světové literatury August Strindberg se pokouší nastudovat svou novou hru. 

Po předešlých neúspěších a skandálech má pouze jednu možnost: obsadit do hlavních rolí manželku Siri von Essen, s níž je v rozvodovém řízení, a její milenku Marii Davidovou. Pokus o funkční divadelní zkoušku a konstruktivní dialog naráží na vlny nekonečných výčitek. Permanentní hrozbu psychického zhroucení střídá deklarování mužnosti a síly. Stojí před námi monstrum, nebo člověk hoden soucitu? 

Stůl hoří, kulisy hoří, slova hoří, moje kůže hoří, hoří noc i ráno hoří. Čas hoří, každá sekunda hoří. Tak abychom si zatančili! Vitalita apokalypsy. Infernální veselost. Čilost mrtvol. Nepřekonatelné sklony k alchymismu.

Mystika stejných frází. Pokolikáté se z nich stane zaklínadlo? Zacyklený patriarchát. Magický konzervatismus jako snaha mít sebe i svět plně pod kontrolou. Jako by se globální debata vinou nadpřirozených sil odmítala posunout dál. Prožívame nemožnost nového? Jak si představujete peklo vy? 

Poslední inscenace Ivana Buraje v roli uměleckého šéfa HaDivadla. Parodicky mystická groteska s prvky konspirace o současném (nepřekonatelném?) nárazu progresivního a konzervativního diskurzu. Enquistův text  je doplněn o citace z knihy přední italské feministky Carly Lonzi Klidně jdi, v níž v roce 1980 vydala přepisy rozhovorů s partnerem Pietrem Consagrou na konci jejich patnáctiletého vztahu. Meditace o hloupém nekonečnu. Rituál trapna. Paranoidní realismus. Peklo, ve kterém každý den budeme říkat to stejné. Pokus o transcendenci a rozloučení.

V roli Augusta Strindberga se představí Simona Peková.

Sezona 50: Obzory

Premiere
(Czech) 16. listopadu 2024
Ticket prices
(Czech) 440/320 Kč
Author
(Czech) Per Olov Enquist
Director
(Czech) Ivan Buraj
(Czech) Překlad
(Czech) František Fröhlich
(Czech) Úprava
(Czech) Ivan Buraj
(Czech) Dramaturgie
(Czech) Milo Juráni
(Czech) Scéna
(Czech) Jan Kristek a Paulína Závacká
(Czech) Hudba
(Czech) Tomáš Urík
(Czech) Kostýmní spolupráce
(Czech) Kateřina Kumhalová a Sofia Plaskonisová
(Czech) Výtvarná spolupráce
(Czech) Erika Velická

(Czech)  

V inscenaci zaznívají myšlenky a fragmenty textů z knihy Carly Lonzi Klidně jdi: rozhovor s Pietrem Consagrou v překladu Olgy Čaplyginové a Pavly Přívozníkové (tranzit.cz, 2018).


Cast

(Czech) August Strindberg

Simona Peková

(Czech) Siri von Essen

Magdalena Kuntová

(Czech) Marie Davidová

Sara Venclovská

(Czech) Hugo Schiwe

Radim Chyba




Thank you for your support and cooperation

HaDivadlo, theatre of the Centre for Experimental Theatre, p. o. — Alfa pasáž, Poštovská 8d, 602 00 Brno — info@hadivadlo.cz, +420 530 330 869 — The Box Office is open from Monday to Friday between 10am and 6pm and always 1 hour before the start of a performance.

The Centre for Experimental Theatre, příspěvková organizace (subsidized organization), receives financial support from the Statutory city of Brno. — Projects are created with the financial support of the South Moravian region. — Shows are performed with the financial support of the Ministry of Culture of the Czech Republic. Tickets are available online at GoOut.cz. — Do you know our Facebook group HaDi friends?